torstai 15. heinäkuuta 2010

Lasagne


Appivanhempani tulivat tänään meille kylään tänne kesäasunnolle. Ajattelin kokeilla jotain uutta, jota itse en ole oikeastaan koskaan tehnyt. Kuitenkin halusin, että ruoka olisi jotenkin perinteikkäämpi eli ettei aivan outo suomalaisessa kentässä. Päädyin lasagneen.

Itselläni on ollut lasagnesta sellainen mielikuva, että on hankala ja aikaa vievä tehdä. Tein lasagnen pakkauksesta löytyneen ohjeen mukaan. Alla oleva on siis sen mukaan tehty (Rainbowin lasagnelevyt), joskin siellä täällä määriä on muutettu isommaksi, jotta soveltuu vähän isommallekin joukolle. Tätä aioin tehdä jatkossakin. Tärkeää on se, että ei anna lasagnen kuivua liikaa uunissa. Toki jotkut pitävät myös kuivahkosta lasagnesta. Itselläni taisi kuivua vähän liikaa. No, ainakin appivanhemmat pitivät hyvänä.

Koska aineita jäi vielä vähän yli, niin tein yhden pienemmän erän (vähemmän kerroksia) ikään kuin lasten versioksi. Tämä kannattaa laittaa myöhemmässä vaiheessa uuniin, jottei kuivu liikaa.



LASAGNE (n.4 annosta)

Jauhelihakastike
1 rkl öljyä
250g jauhelihaa (itse laitoin koko 450g paketin)
1 isohko sipuli
1tölkki tomaattimurskaa (yrteillä maustettua)
1 lihaliemikuutio
1 rkl tomaattisosetta
1/2 tl mustapippuria
2 tl oreganoa

Ruskista jauheliha ja hienonnetut sipulit öljyssä. Lisää tomaattimurska, liemikuutio ja mausteet. Anna hautua 10-15min.



Juustokastike
2 rkl margariinia
1/2 dl vehnäjauhoja
6 dl maitoa
1/2 tl suolaa
ripaus mustapippuria
ripaus muskottia (en itse laittanut)
150g juustoraastetta (raastoin itse oltermannista)

Sulata rasva kattilassa, lisää jauhot ja kiehauta. Lisää maito vähitellen koko ajan sekoittaen. Kypsennä samalla sekoittaen muutama minuutti ja mausta. Siirrä kastike pois levyltä. Lisää suurin osa juustoraasteesta.



Levitä suorakaiteen muotoiseen (itsellä ei ollut, vaan tein palasista pyöreään) uunivuoan pohjalle ohut kerros juustokastiketta. Aseta sen päälle 3 lasagnelevyä, 1/3 jauhelihakastikkeesta ja 1/3 juustokastikkeesta. Tee näin kolme kertaa ja ripottele pinnalle loput juustoraasteesta. Kypsennä 200C asteessa 30-40min.




Bonukset:
- valkosipulin kynsi jauhelihakastikkeeseen