Ruskea jauhelihakastike ja perunat taitaa olla hyvin perinteinen ruoka Suomessa - myös isäni tapasi tehdä sitä lapsuudessani. Toki runsas suolaus oli hänen yksi bravuureistansa siinä. :) Täytyy myöntää, että itse olen opetellut kastikkeen tekemisen oikeastaan vasta nyt. Aina olen kuitenkin siitä pitänyt. Kastikkeen eräs versio alla.
Ruskea kastike
- Ruskista jauheliha (peruspaketti)
- Sipuleita 1-2 (laita hiukan myöhemmin jauhelihan jälkeen)
- Jauhelihamauste, suola yms.
--> pistä paistettu jauhaliha hetkeksi syrjään.
- 3rkl margariinia ja 4-5rkl vehnäjauhoja. Anna jauhojen "ruskistua" margariinissa, mutta älä polta. Riippuen margariinista (perus vai paistomargariini), ei jauhot välttämättä ruskistu vaan enemmänkin näyttää keltaiselta. Tämän jälkeen lisää vähitellen pienissä erissä 5-6dl vettä sekoittaen. Lisää valmis jauheliha. Mausta vielä tarvittaessa suolalla, mustapippurilla tai muulla lempimausteella.
Bonukset ja extrat:
- Jos jauhelihan paistamisen jälkeen on lihanestettä kertynyt paljon, niin sen voi kaataa pois (ei ole terveellisimmästä päästä).
- Kastikkeeseen voi laittaa myös ketsuppia.
- Hyvä lisuke on myös punajuurisalaatti tai pelkkä säilyke punajuuri.