Tämän kesän asuntomme lähellä on kalastusalue, jossa voi käydä kalalla ja saada/onkia suhteellisen vaivatta lohen asiantuntijan opastuksella. Lisähinnasta se fileerataan ja tarvittaessa savustetaankin. Kävin tänään lasten kanssa saamassa 2,1kg:n kirjolohen. Siellä välittömästä laitettiin suolaan. Siitä max. 2tuntia olimme jo syömässä sitä lounaan merkeissä. Osasta kalaa tein graavilohta ja osa on vielä paistamatta (ajattelin paistaa pannulla). Kalaruoista yleensä ajatellaan, että ne ovat vaikeita tehdä, mutta ainakin itseä yllättää miten helppoja ne ovatkin.
Uunilohi
- Kalan saatuamme se laitettiin kevyeen suolaan fileerattuna (saman voi pyytää kaupasta). Suolauksessa kannattaisi olla ilmeisesti n. 1,5h.
- File esim. leivinpaperin päälle (vuoka on myös hyvä, jos laittaa kermaa, jolloin toimii myös tarjoiluastiana)
- Sipulia, porkkanaviipaleita (jostakin syystä laitan porkkanaa nykyisin kaikkiin ja sitruunapippiria ruokiin)
- Uunissa n. 15-20min (200C)
Bonus:
-Ruokakerma (tämän voi laitta myös myöhemmässä vaiheessa)
- Perunoiden kanssa esim. kermaviilikastike on erinomainen
- ota pieni osa kalaa syrjään ja tee itselle graavilohta. Laita merisuolaa päälle ja alle (anna olla suljetussa astiassa jääkaapissa 24h ja NAM esim. leivän päällä).
- Isäni erikoinen on paistaa kalapaloja pannussa (ensin korppujauhossa ja suolassa pyöritellään). Ehkäpä testaan tämän itsekin.
ps. "Teko" kalastuspaikkojen tappioksi on mainittava, että yleensä kaloissa on hiukan multainen maku. Ehkä johtuu ruokinnasta.